Algemeen

Zo maak je in 3 stappen een schuur vochtvrij

Een schuur kan een waardevolle toevoeging zijn aan je tuin of woning. Een schuur biedt je de mogelijkheid om je tuinspullen op te bergen, je klussen uit te voeren en een plek te creëren waar je kan ontspannen. Maar als de schuur niet vochtvrij is, kan er schade ontstaan. Niet alleen aan jouw spullen – maar ook aan de eventuele houten constructie van de schuur zelf. Daarom is het van essentieel belang dat de schuur vochtvrij wordt gehouden.

Een hoog vochtgehalte in de schuur kan schimmel of houtrot veroorzaken. Hierdoor verliest het aangetaste hout zijn sterkte. Het is daarom belangrijk om eventuele vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen. Zo kun je extra kosten vermijden die besteed zouden moeten worden aan een reparatie of het vervangen van materialen. Schimmels kunnen pas groeien als je hout onbeschermd is en een vochtgehalte heeft van boven de 22%. In droog hout ontstaan geen schimmels. In deze blog lees je alles over de voorzaken van een hoog vochtgehalte en over hoe je de schuur vochtvrij kunt houden.

Hoe dringt vocht de schuur binnen?

Voordat je kunt beginnen met het vinden van een oplossing, moet je het probleem goed leren begrijpen. Er zijn namelijk verschillende oorzaken waardoor vocht in de schuur kan binnen dringen. We benoemen in de onderstaande lijst in het kort welke deze kunnen zijn. Zo weet je waar je op kunt letten en kun je eenvoudig op onderzoek uitgaan om erachter te komen welke van toepassing zijn op jouw situatie. Alle oorzaken zijn in principe terug te leiden naar een slechte isolering van de schuur.

1. Water uit de regen of sneeuw komt door een lek in het dak of de muren van de schuur.

2. Water dat onder (de dorpels van) de deuren van buiten vandaan komt.

3. Condensatie van warmte in de schuur die waterdamp produceert door slechte ventilatie, die zich ophoopt en uiteindelijk vochtigheid veroorzaakt. 

4. Een hoge grondwaterstand.

5. Lekkage uit de waterleidingen, afvoerpijpen of andere wateraansluitingen.

Voordat je begint: controleer de luchtvochtigheid 

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid binnen het schuur te controleren. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan dit leiden tot schimmel- en schadeproblemen. Je kunt de luchtvochtigheid meten met een hygrometer. Als de luchtvochtigheid meer dan 40-50% bedraagt, moet je maatregelen nemen om de luchtvochtigheid te verlagen. 

1. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie binnen het schuur is

Ventilatie is een belangrijke factor bij het vochtvrij houden van schuren. Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie aanwezig is in het schuur door regelmatig de deur of een raampje op een kiertje te zetten. Hierdoor kan het vocht uit de schuur ontsnappen.

2. Zorg voor een goede waterdichting van het schuur

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw schuur goed waterdicht is, zodat vocht niet van buiten naar binnen kan dringen. Controleer daarom of er geen lekkages als gevolg van scheuren in de buitenmuren aanwezig zijn. Mocht je deze aantreffen, dien je deze natuurlijk te repareren.

3. Controleer regelmatig de dakgoten en zorg voor drainage rondom de schuur

Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig te controleren op verstoppingen. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot plassen water rondom de schuur. Zorg ervoor dat de dakgoten schoon en vrij van bladeren en takken zijn. Ontstaan er van nature regenplassen rondom de schuur? Zorg dan voor een drainage systeem rondom de schuur waardoor het water hier niet meer naartoe stroomt.

Is er al schimmel aanwezig in de schuur?

Als er al schimmel in je schuur aanwezig is, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te bestrijden. Schimmel kan leiden tot gezondheidsproblemen en schade aan de structuur van het schuur. Je kunt gebruik maken van waterstofperoxide om te helpen de schimmelplekken te bestrijden en verwijderen. Vervolgens kun je de aangetaste plekken overschilderen met vochtwerende verf.

Permanent vochtvrij: de schuur isoleren

Maak je vaak gebruik van de schuur en/of is het belangrijk dat de spullen die je hierin opbergt 24/7 vochtvrij kunnen staan? Dan wil je overwegen om de muren, de vloer en het dak van de schuur volledig te isoleren. Als je dit op een professionele wijze doet, kun je er voortaan zeker van zijn dat er geen vochtproblemen in de schuur meer zullen optreden.

Dit ga je ook leuk vinden