Interieur

Hier kun je op letten bij het kiezen van keukenkastjes

Interior design of clean modern white and black kitchen with stainless steel equipment

Een keuken is een van de meest gebruikte ruimtes in een huis. Het is ook de plek waar veel mensen het meeste tijd doorbrengen, of het nu is om te koken, te eten of gewoon te socialiseren. Daarom is het belangrijk om een keuken te hebben die er goed je uitziet en die jouw leven gemakkelijk maakt. Een van de belangrijkste elementen in iedere keuken is de keukenkastjes. 

Het kiezen van de juiste keukenkastjes is een belangrijke taak, omdat ze zowel mooi als praktisch moeten zijn. Er zijn veel verschillende soorten, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen waar je moet beginnen. In deze blog zullen we een aantal tips geven over hoe je de juiste keukenkastjes kunt kiezen, zodat je de perfecte keuken krijgt.

Stap 1: Overweeg de beschikbare ruimte

De eerste stap bij het kiezen van keukenkastjes is het bepalen van de ruimte die je hiervoor beschikbaar hebt en hoe je deze wilt indelen. Je moet bijvoorbeeld overwegen hoeveel ruimte je wilt behouden tussen het aanrecht en de bovenkasten, zowel als tussen de bovenkasten en het plafond. Daarnaast is ook de breedte van de keukenkastjes belangrijk, aangezien het allemaal natuurlijk wel tussen de muren moet passen. Bepaal dus van tevoren de juiste afmetingen van jouw keukenkasten.

Stap 2: Kies een stijl

Nu je weet naar welke formaten je op zoek bent, kunt je de juiste stijl voor jouw keukenkastjes kiezen. Er zijn veel verschillende stijlen van keukenkasten beschikbaar, dus het is belangrijk om te weten welke voor jouw keuken het meest geschikt is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een moderne stijl, een traditionele stijl of een meer landelijke stijl. Kijk ook naar de huidige stijlelementen en kleuren van jouw keuken en het aanrechtblad en kies kasten die hierbij passen. 

Tip: Heb je een vrij kleine keuken? Kies dan voor lichte kastjes om ervoor te zorgen dat de keuken zo ruim mogelijk lijkt. Donkere keukenkastjes zullen er al snel voor zorgen dat de ruimte nóg kleiner lijkt.

Stap 3: Kies de juiste materialen

De materialen die je kiest voor jouw keukenkastjes zijn ook belangrijk.  Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor massief hout, metaal of kunststof. Het materiaal dat je kiest, zal een belangrijke bijdrage leveren aan de stijl en het gevoel van jouw keuken bepalen, dus het is belangrijk om goed na te denken over welk materiaal het meest geschikt is voor jouw keuken.

Stap 4: Kies de juiste kastindeling

De keukenkastindeling is misschien wel de belangrijkste factor bij het kiezen van de juiste keukenkastjes. De indeling van de keukenkastjes bepaalt hoe jouw keuken eruit zal zien. Bovendien is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw keukenkastjes zijn ontworpen om jou maximale ruimte te bieden. 

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor klassieke onderkasten en bovenkasten, maar ook apothekerskasten en hoge keukenkasten. Daarnaast zij er ook losse keukenkasten die je kunt plaatsen om voor extra opslagruimte te kiezen, zowel als hoekkasten waarmee je de beschikbare ruimte in de keuken maximaal kunt benutten.

Stap 5: Kies de juiste accessoires

Hoewel het kiezen van de juiste accessoires misschien niet het eerste is waar je aan denkt, is het wel een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste keukenkastjes. Accessoires zoals de handgrepen van de kasten, maar ook lade-organizers en kastverlichting kunnen de efficiëntie van jouw keuken aanzienlijk verbeteren.

Stap 6: Kies een budget

Tot slot is het belangrijk om een budget te kiezen voor jouw keukenkastjes. Er zijn veel verschillende soorten keukenkastjes beschikbaar in verschillende prijsklassen, dus het is belangrijk om een bedrag te kiezen dat bij je  past. Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie te maken van verschillende soorten keukenkastjes. Dit kun je doen door enkele chique en duurdere keukenkastjes te combineren met wat simpelere, goedkopere exemplaren. Vooral in een modern interieur dat gebruik maakt van strakke meubels is dit eenvoudig gedaan, zonder dat dit snel opvalt. Het is een goede manier om dezelfde look te bereiken voor minder geld.

Dit ga je ook leuk vinden