Overig

Welke kleding heb je nodig voor tijdens het klussen?

Construction Worker

Klussen is een leuke manier om je huis te verbeteren en het geeft je altijd een groots gevoel van voldoening als het klaar is. Tijdens het klussen wil je natuurlijk wel jezelf kunnen beschermen. Op deze manier kun je makkelijk te voorkomen ongelukken vermijden. Daarom is het belangrijk om de juiste werkkleding te dragen. 

Dus, welke soorten werkkleding moet je in ieder geval in jouw kast hebben liggen om te dragen tijdens het klussen? Iedere echte doe-het-zelver heeft tenminste één goede set werkkleding ter beschikking staan. In deze blog zullen we de verschillende soorten kleding en schoenen die je het beste kunt dragen tijdens het klussen bespreken. 

Belangrijk algemeen advies

Voordat we beginnen met het bespreken van welke soorten kledingstukken je nodig hebt, willen we je graag eerst wat belangrijk algemeen advies meegeven. Ben je van plan om te werk te gaan met een apparaat waar kracht en snelheid bij te pas komt? Zorg er dan voor dat geen enkel van jouw kledingstukken losse friemels bevatten die hierin vast kunnen komen te zitten. Personen met lang haar moeten dit van tevoren vastmaken door dit in een strakke staart doen, zodat hun haar niet in de weg komt. Heb je echt héél lang haar? Dan is een staart niet voldoende en kun je het beste jouw haar in een knot dragen voor de veiligheid.

Materiaal

De meest geschikte kleding die je kunt dragen, is comfortabele en ademende bovenkleding. Hierbij kun je denken aan kleding van een materiaal zoals katoen of bamboe. Op deze manier ga je tijdens het klussen niet te snel of teveel zweten. 

Bovenkleding

Het dragen van de juiste kleding is van cruciaal belang als je aan het klussen bent. Ben je van plan om iets gevaarlijks te gaan doen, of wil je graag jouw armen zo schoon mogelijk houden? Kies dan voor een werkshirt met lange mouwen. Hiermee is je huid beter beschermd tegen splinters en schaafwonden.

Jassen

Op het gebied van jassen moet je nadenken over de eisen die je hieraan wilt stellen. Zo kun je kiezen voor een lichte werkjas om te dragen tijdens het klussen in de zomer, maar ook aan een gevoerde werkjas voor wanneer het koud is. Een goede klusjas voor in de winter is water- en winddicht.

Onderkleding

Een lange broek dragen is tijdens de meeste klussen noodzakelijk. Waar de broek aan moet voldoen, dat is afhankelijk van het soort klus waarvoor je deze wilt inzetten. Zo heb je bijvoorbeeld een ander soort broek nodig om binnen een muur te behangen dan wanneer je in de tuin tegels aan het leggen bent. Als je veel tijd op je knieën doorbrengt heb je behoefte aan een broek met kniebescherming die jouw knieën extra ondersteuning biedt. Kies in ieder geval een broek uit met grote zakken, zodat je hier allerlei gereedschappen in kwijt kunt!

Bescherming van het hoofd en ogen

Tijdens het klussen is het belangrijk dat je goed jouw hoofd beschermd, waaronder natuurlijk ook jouw ogen. Ter bescherming van het hoofd is het in enkele gevallen noodzakelijk om een hoofddeksel dragen, zoals een pet. Hiermee is het mogelijk om jouw ogen te beschermen tegen niet alleen de zon, maar ook stof en vuil. Hiervoor kun je ook een veiligheidsbril dragen. Deze zet je op tijdens lassen, maar ook zagen en boren. 

Ben je een plafond aan het slopen, of een andere klus waarbij je te maken hebt met naar beneden vallend puin? Zorg er dan voor dat je een goede helm draagt, zodat eventueel vallende brokstokken niet jouw hoofd ernstig kunnen bezeren.

Bescherming van de handen en voeten

Onze handen zijn ons belangrijkste gereedschap tijdens het klussen. Het is dus van groot belang dat je deze goed beschermd om niet het risico te lopen dat een klusdag opeens vroegtijdig wordt stopgezet. De meeste verwondingen die worden opgelopen aan de handen tijdens het klussen kunnen makkelijk worden voorkomen door een paar goede werkhandschoenen te dragen. 

Ben je van plan om veel zware spullen te sjouwen? Dan komt ook een stevig paar werkschoenen goed van pas. Moet je bijvoorbeeld bakstenen verplaatsen, dan zul je een goed paar werkschoenen met stalen neuzen willen kopen. Hiermee vermijd je het risico op gebroken tenen als gevolg van het laten vallen op je voet van een zwaar voorwerp. Een goed paar werkschoenen is tevens voorzien van een zool met diepe groeven die zorgen voor goede tractie, zodat je niet snel uitglijd. Ook waterdichtheid is een goede eigenschap van werkschoenen. Hier ben je zeker dankbaar voor op het moment dat je buiten in de regen een klus gedaan moet krijgen.

Speciale veiligheidskleding

Naast gewone werkkleding die je kunt dragen tijdens het klussen, er is ook speciale veiligheidskleding te vinden. Deze zijn gemaakt voor specifieke doeleinden, zoals bijvoorbeeld brandwerende kleding. Zorg ervoor dat als je weet dat je een gevaarlijke klus gaat uitvoeren zoals lassen, je hier de juiste kleding voor in huis hebt.

Dit ga je ook leuk vinden