Algemeen

Zo kun je een houten schuur van binnenuit isoleren

Wall insulation

Een schuur kan ingezet worden voor allerlei verschillende doeleinden. In de meeste gevallen wordt het gebruikt als een handige plek om allerlei spullen op te bergen, te klussen of een hobby te beoefenen. Daarnaast kiezen ook steeds meer mensen ervoor om hun schuur om te toveren in een gezellige tuinkamer. Kortom, er zijn voldoende redenen waarom je ervoor zou willen kiezen om jouw schuur te isoleren. 

Je hebt het in de winter in een schuur al snel koud, waardoor het geen fijne plek is om tijd in door te brengen. Isolatie van binnenuit kan hier verandering in brengen, waardoor je ook in de herfst- en wintermaanden lekker warm in je schuur kunt zitten. In deze blog zullen we je vertellen hoe je zelf een houten schuur van binnenuit kunt isoleren, zowel als wat de bijkomende voordelen zijn.

Wat zijn de voordelen?

Het isoleren van de schuur van binnenuit komt gepaard met een aantal voordelen. Als eerst denk je natuurlijk aan het comfortabel maken van de ruimte op basis van de temperatuur. Door de schuur te isoleren kun je ervoor zorgen dat de koude buitenlucht minder snel binnenkomt. Bovendien ontsnapt de warmte die binnen wordt gegenereerd, bijvoorbeeld met behulp van een elektrische haard of terrasverwarmer, minder snel. Dit is voordelig voor de energierekening. Het isoleren van de schuur heeft ook als voordeel dat de schuur vochtvrij blijft. Hiermee kun je de vorming van schimmel in de houten constructie van de schuur voorkomen.

Waarvoor ga je de schuur gebruiken?

Om de schuur juist te kunnen isoleren is het belangrijk om te bepalen waarvoor deze gebruikt gaat worden. Als je alleen van plan bent om hier spullen droog in op te bergen, dan isoleer je de schuur anders dan wanneer je hier urenlang je hobby wilt uitoefenen. Zo maak je als muzikant gebruik van andere isolatiematerialen dan wanneer je hier enkel wilt relaxen. Voor muzikanten is het niet alleen belangrijk dat er geen geluidsoverlast wordt veroorzaakt voor de buren, maar ook dat het geluid in de schuur mooi weerklinkt. Dit wordt akoestisch isoleren genoemd en hiervoor wordt gebruik gemaakt van glaswol.

Wat moet je bij een schuur van binnenuit isoleren?

Voordat je kunt beginnen met het maken van een plan, moet je natuurlijk weten welke onderdelen je precies wilt isoleren in de schuur. Uiteraard moet je in ieder geval de muren isoleren, maar wat is nog meer van groot belang voor jouw situatie? 

Vloeren

Net zoals in het geval van een woning, ontsnapt veel van de warme door de kieren en naden van de deuren, vloeren en ramen. Het is belangrijk om rekening te houden met waar je de ruimte voor wilt gebruiken. Zo moet je bijvoorbeeld zeker de vloeren isoleren in het geval je de schuur om wilt toveren tot een recreatieruimte. Hiermee zorg je voor een aangename ondergrond, doordat de kou niet vanuit de grond naar boven komt zetten. Ga je hem enkel gebruiken voor kleine klussen, dan kun je natuurlijk ook gewoon even een paar goede werkschoenen aantrekken met dikke zolen.

Dak

Om ervoor te zorgen dat de warme die je binnen de schuur genereert niet opstijgt en via het dak verdwijnt, moet je deze ook isoleren. Je kunt hiervoor gebruik maken van PIR-platen. Ben je van plan om een schuur zelf te gaan bouwen, dan kies je het beste ervoor om dit van buitenaf te doen. Door het dak van buitenaf te isoleren houd je namelijk een hoger plafond over, hetgeen zorgt voor een ruimtelijker gevoel.

Deur en ramen

De deuren en ramen van de schuur kun je het beste op dezelfde manier isoleren als binnenshuis. Voor het isoleren van de kieren van de deur kun je gebruik maken van tochtbanden en tochtstrips. Om de ramen te isoleren, kun je ten eerste ervoor kiezen om ramen van enkel glas te vervangen door HR++ glas. Daarbij kun je ervoor kiezen om hierop isolatiefolie aan te brengen. Als er in het kozijn geen isolatieglas geplaatst kan worden, kan eventueel een voorzetraam een uitkomst bieden.

Welke materialen zijn benodigd voor het isoleren?

Wanneer je de schuur van binnenuit wilt gaan isoleren, heb je hiervoor wel de juiste materialen nodig. Door de juiste materialen te kiezen kom je tot het meest perfecte eindresultaat. Hieronder zullen we kort toelichten wat deze in dit geval zijn.

Om te beginnen heb je natuurlijk het isolatiemateriaal zelf nodig. De meest voorkomende materialen zijn isolatiefolie, piepschuim, schapenwol en glaswol. Vervolgens heb je houten latten nodig waarmee je een houten constructie kunt bouwen om het isolatiemateriaal in te verwerken. Het isolatiemateriaal dek je vervolgens af met een afdekfolie, welke tevens de functie hiervan ondersteunt. Dit heb je zeker nodig als je van plan bent om urenlang in de schuur door te brengen in het comfort van een aangename temperatuur. Het geheel dek je vervolgens af met gisplaten en stuc- of schilderwerk. Deze kun je geheel volgens jouw eigen smaak afwerken.

De schuur isoleren in 3 eenvoudige stappen

Om te beginnen met het isoleren van de schuur moet je hierbinnen eerst een simpele houten constructie bouwen met behulp van de houten latten. Je creëert hiermee een frame om het isolatiemateriaal in te plaatsen. Vervolgens maak je het isolatiemateriaal op maat. Dit doe je door te meten hoeveel je nodig hebt en dit met een isolatiemes af te snijden uit een volle plaat of rol. Je klemt het isolatiemateriaal tussen de houten constructie en dekt het af met de afdekfolie. Zorg ervoor dat je liever teveel dan te weinig isolatiemateriaal gebruikt en dat er geen gaten meer te zien zijn. De laatste stap is om het geheel met gipsplaten af te werken door deze door middel van schroeven aan de wand te bevestigen. Nu hoef je het alleen nog maar te voorzien van stucwerk of simpelweg een flinke laag verf. Klaar is kees!

Dit ga je ook leuk vinden