Doehetzelf

Welke gereedschappen heb je in ieder geval nodig als doe-het-zelver?

set of working tools on wooden boards

Als je van plan bent om te gaan doe-het-zelven, heb je een goed uitgeruste werkplaats nodig. De juiste gereedschappen maken het verschil tussen een goed uitgevoerde klus of een waardeloos resultaat. Er zijn verscheidene soorten gereedschappen die een startende doe-het-zelver nodig heeft, dus we begrijpen dat het moeilijk kan zijn om te bepalen welke dit precies zijn.

Maak een boodschappenlijstje

Het eerste wat je moet doen als je gereedschappen gaat kopen, is een goede inventaris maken van wat je nodig hebt. Als je eenmaal weet waar je naar op zoek bent, kun je beginnen met winkelen. Dit betekent dat je een lijst moet maken van de gereedschappen die je nodig hebt en de verschillende opties die beschikbaar zijn. Neem de tijd om verschillende winkels en online aanbiedingen te vergelijken, zodat je de beste prijs kunt krijgen.

Hamers en spijkers

De hamer is een van de meest essentiële gereedschappen die je als doe-het-zelf expert moet hebben. Het is een handig en veelzijdig gereedschap dat je nodig hebt om spijkers te slaan, spijkertjes te verwijderen en meubels te verplaatsen. Kies een hamer met een comfortabele steel die gemakkelijk in je hand past en een goede vorm heeft. Vergeet niet dat je een aantal verschillende hamers nodig hebt, waaronder in ieder geval een “gewone” bankhamer en een klauwhamer. Zorg ook voor een breed assortiment van verschillende spijkers, waaronder lange en korte exemplaren – zowel als dunne en dikke.

Schroevendraaier en bitjes

Een van de meest belangrijke gereedschappen die een doe-het-zelver moet hebben, is een kwaliteitsschroevendraaier. Er zijn verschillende soorten schroevendraaiers op de markt, dus je moet er zeker van zijn dat je een kwaliteitsschroevendraaier kiest die geschikt is voor het type klus dat je moet doen. Je hebt ook een goed assortiment bitjes nodig voor je schroevendraaier, zodat je hiermee alle verschillende soorten schroeven kunt gebruiken.

Boormachine

Naast een schroevendraaier moet een doe-het-zelver ook een goede boormachine hebben. Dit gereedschap zal een grote hulp zijn bij het netjes en snel boren van schroeven. Daarnaast heb je een boormachine nodig om schroeven mee uit oppervlaktes te kunnen verwijderen. Er zijn bovendien verschillende soorten boorbitjes beschikbaar, dus zorg ervoor dat je hier een aantal van in huis hebt. 

Verder kan een doe-het-zelver ook een goede zaag of decoupeerzaag nodig hebben. Deze gereedschappen kunnen je helpen bij het snijden van materialen zoals hout, plastic en metaal. Er zijn verschillende soorten zagen beschikbaar, dus zorg ervoor dat je een zaag kiest die geschikt is voor het type klus dat je gaat doen. Je kunt boorbits kopen als set, dus kus voor een veelzijdige set van boorbits die je voor verschillende doeleindes kunt inzetten.

Snijden en zagen

Een zaag is een ander veelzijdig gereedschap dat je nodig hebt als doe-het-zelf expert. Met een zaag kun je, afhankelijk van het soort waarvoor je kiest, hout, metaal, plastic, stukwerk en andere materialen zagen en bewerken. Vergeet niet dat je ook een aantal verschillende maten en vormen van zaagbladen nodig hebt, afhankelijk van wat je project is. Een simpele handzaag moet in ieder geval deel uitmaken van jouw collectie. Daarnaast heb je natuurlijk ook een stanleymes nodig.

Meten is weten

Er zijn ook een aantal kleinere gereedschappen die een doe-het-zelver nodig heeft. Je hebt namelijk ook gereedschap nodig waarmee je kunt meten. Denk hierbij aan een rolmaat, schuifmaat, winkelhaak en waterpas. Deze gereedschappen zijn nuttig bij het meten van materialen, zodat je hier precieze aanpassingen aan kunt maken. 

Tangen en moersleutels

Wanneer je op zoek gaat naar tangen, zul je al snel merken dat er veel verschillende soorten zijn om uit te kiezen. Zo kun je kiezen uit allerlei soorten grijptangen en snijtangen, of een combinatietang voor alledaagse klussen rondom het huis. Hetzelfde geldt voor moersleutels, in welk geval je het beste kunt investeren in een goede set.  

Lijmen en plakken

Op het gebied van noodzakelijke gereedschappen, zijn er een aantal kleine exemplaren die je altijd nodig zult hebben. Je hebt aan aantal verschillende soorten lijm nodig, waaronder ook houtlijm. Daarnaast is ook tape een belangrijk gereedschap. Hiermee kun je snel iets wat kapot is tijdelijk weer vastzetten, totdat je het probleem echt kunt oplossen. 

Schuren en vijlen

Ook is het belangrijk om schuurpapier in huis te hebben, zodat je materialen kunt gladmaken en voorbereiden voor verf. Deze kun je los gebruiken, maar het beste in combinatie met een schuurmachine. Hiermee kun je gemakkelijk uren tijd besparen én een veel gladder resultaat bereiken. Verder heb je ook een paar verschillende vijlen nodig om materialen zoals hout en ijzer mee te bewerken.

Bescherm jezelf goed

Tijdens het klussen is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen. Je hebt onder andere een goed paar werkhandschoenen nodig van een stevig en dik materiaal. Daarnaast heb je ook goede oog- en oorbescherming nodig in de vorm van een veiligheidsbril en geluiddempende oorkappen.

Dit ga je ook leuk vinden