Doehetzelf

Hoe kun je zelf een kattenluik installeren?

Het installeren van een kattenluikje kan een eenvoudige en betaalbare manier zijn om jouw kat meer vrijheid te geven. Hiermee kunnen katten zelf bepalen wanneer zij naar binnen en buiten willen gaan. Nu kun je natuurlijk wel een kattenluikje bestellen, maar deze moet je ook nog zelf weten te installeren. Als je niet zo handig ingesteld bent, lijkt deze klus lastiger dan het in de praktijk is. Wij helpen je graag met het opstellen van een juist stappenplan.

Zelf een kattenluikje installeren is zo gepiept, als je eenmaal weet wat je precies moet doen. Aan het einde van deze blog zal je een goed begrip hebben van hoe je een kattenluikje kunt installeren. Volg onze stappen en het eindresultaat zal professioneel ogen. Als je op zoek bent naar een uitstekende manier om je kat de vrijheid te geven die hij of zij verdient, lees dan snel verder.

Benodigdheden

Voor het installeren van een kattenluikje heb je een aantal gereedschappen nodig. In de onderstaande lijst kun je zien welke dit zijn. Zo kun je meteen zien of je alles al in huis hebt, of nog onderweg moet om iets te kopen. 

  • Potlood
  • Plakband
  • Boormachine
  • Decoupeerzaag
  • Schroevendraaier
  • Schuurpapier

Hoe groot is jouw kat?

Katten komen in allerlei soorten en maten. Hierdoor is er niet één vaste hoogte voor kattenluikjes die voor iedere kat even goed werkt. Om ervoor te zorgen dat jouw kat makkelijk naar buiten en binnen kan gaan, stel je daarom de hoogte van het kattenluikje af op de maat van je kat. Je kunt hiervoor het beste de buikhoogte rekenen van jouw kat, oftewel hoeveel ruimte er zit tussen de vloer en de buik. Gemiddeld is dit zo’n 15 cm van de vloer vandaan. Zorg er echter voor dat je dit bij jouw eigen kat controleert en markeer de gekozen hoogte op twee plaatsen voor een rechte lijn met een potlood.

Bepaal de plaatsing

In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om het kattenluikje in het midden van de deur te monteren. Dit staat immers het meest netjes. Zet in dat geval een markering op het precieze middelpunt van de deur.

Markeer de boorgaten

Vaak worden kattenluikjes geleverd met een papieren sjabloon, waarop je kunt zien waar de vier gaten moet worden geboord. Plaats het middelpunt op de sjabloon op de gekozen plaats op de deur. Om het sjabloon op zijn plaats te houden maak je gebruik van simpel plakband.

Kies de juiste boor

De geboorde gaten zullen dienen als opening voor de decoupeerzaag. De boordiameter moet dus standaard iets groter zijn dan de breedte van het zaagblad in de decoupeerzaag. Het moet namelijk mogelijk zijn om het blad te kunnen draaien. Zet om jouw ogen te beschermen een veiligheidsbril op, zet eventueel je haar vast en en zorg ervoor dat losse kledingstukken niet in de weg zitten.

Boor de gaten

Boor nu een gat in elk van de hoeken van het sjabloon. De positie van deze gaten geven de omtrek aan van het vierkant van het kattenluik. Trek met een potlood de aangegeven horizontale en verticale lijnen vervolgens direct op de deur.

Zaag de opening

Voordat je gaat beginnen met zagen, controleer je natuurlijk eerst of de deur gesloten is. Zorg ervoor dat je een stabiele positie inneemt en plaats de decoupeerzaag in het gat. Door de zaag goed vlak tegen de deur te houden voorkom je dat deze kan gaan pendelen. Neem je tijd om nauwkeurig de lijnen te volgen en zo recht mogelijk van boorgat naar boorgat te zagen.

Afwerken

Nu kun je de binnenrand glad gaan schuren met behulp van een stukje schuurpapier. Je kunt het zaagsel verwijderen met behulp van een kruimeldief of een stofzuiger. Plaats nu de voorzijde van het kattenluikje over het gat om te controleren of de klep gemakkelijk kan bewegen. 

Markeer de schroefgaten

De voorzijde van het luik is nu recht in de deur is geplaatst en het is tijd om de schroefgaten met een potlood te markeren in de vier hoeken.

Boor de schroefgaten

Boor met de aangegeven diameter op elk van de vier potloodstrepen het schroefgat tot aan de andere kant van de deur. Houd hierbij de boormachine nauwkeurig horizontaal.

Monteer de buitenzijde

Je kunt nu de binnenkant van het kattenluikje in de juiste positie te plaatsen voor de vier schroevengaten. Vervolgens steek je hier de lange boutjes doorheen. Open vervolgens de deur en neem de buitenkant van het kattenluik om deze over de uitstekende bouteinden te plaatsen. Er zijn verschillende kattenluikjes verkrijgbaar, waardoor de bevestigingsmethode kan variëren.

Monteer de binnenzijde met het kattenluik

Zet het kattenluikje losjes vast door de moer in de ene hand te nemen en de schroevendraaier in de andere. Herhaal dit proces met de andere drie schroeven. Als deze allemaal handvast zitten controleer je of het kattenluikje netjes recht zit. Dan pas ga je alle schroeven goed vastdraaien. Nu ben je volledig klaar met het monteren van het kattenluikje!

Dit ga je ook leuk vinden