Interieur

Zo kun je zelf vloertegels plaatsen in de badkamer

Laying Ceramic Tiles. Troweling mortar onto a concrete floor in preparation for laying white floor tile.

Het zetten van tegels is een project dat veel mensen uitstellen of helemaal niet aan durven beginnen. Maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je de juiste tips en trucs kent. In deze blog delen we een aantal tips over zelf tegels zetten, zodat je met een beetje kennis en geduld een prachtig resultaat kunt behalen.

Tip 1: Bepaal eerst de juiste tegels

Voordat je begint met het zetten van tegels is het belangrijk om eerst de juiste tegels te kiezen. Er zijn verschillende soorten tegels met verschillende eigenschappen zoals glanzend of mat, hard of zacht, glad of ruw. Bepaal eerst wat je precies wilt en bekijk welke tegels het beste bij jouw wensen passen.

Tip 2: Bereid het oppervlak voor

Voordat je begint met het zetten van tegels is het belangrijk dat het oppervlak waar je de tegels op gaat plaatsen goed voorbereid is. Zorg er eerst voor dat het oppervlak vlak is en dat er geen oneffenheden of oneffenheden zijn. Zorg er ook voor dat het oppervlak schoon en vrij van stof is, zodat de tegels goed blijven plakken.

Tip 3: Gebruik de juiste lijm

Voor het zetten van tegels is het belangrijk om de juiste lijm te gebruiken. Er zijn verschillende soorten lijm die je kunt gebruiken, afhankelijk van het oppervlak waarop je de tegels wilt plaatsen. Neem de tijd om de juiste lijm te zoeken die bij je tegels en het oppervlak past.

Tip 4: Snijd de tegels goed

Het is belangrijk om de tegels goed te snijden, zodat ze goed passen op het oppervlak waar je ze op wilt plaatsen. Je kunt hiervoor een tegelsnijder gebruiken, maar je kunt ook een gewone zaag gebruiken. Zorg ervoor dat je de tegels op de juiste manier snijdt en dat je de gesneden tegels goed bewaart.

Tip 5: Begin met het leggen van de tegels

Als je de voorbereidingen hebt gedaan, kun je beginnen met het leggen van de tegels. Begin met het leggen vanaf een hoek en werk je naar het midden toe. Zorg ervoor dat je de tegels goed aan elkaar plaatst, zodat er geen grote lege ruimtes of oneffenheden ontstaan.

Tip 6: Voegen vullen

Als je de tegels hebt gelegd, is het tijd om de voegen te vullen. Gebruik een voegmiddel in een kleur die bij je tegels past en vul de voegen volledig. Zorg ervoor dat je het voegsel goed uitstrijkt, zodat alle voegen goed afgesloten zijn.

Tip 6: Cementsluier schoonmaken

Na het uitstrijken van het voegmiddel tussen de tegels, zal je vast zien dat er op de tegels zelf ook wat is beland. Het is het beste om dit direct te verwijderen, want hoe langer je hiermee wacht des te moeilijker wordt het. Om dit schoon te maken, maak je gebruik van een spons met speciale cementsluierverwijderaar of je maakt een 50/50 mengsel van water en azijn.

Let op: gebruik geen azijn of cementsluierverwijderaar op natuursteen tegels! Hiermee tast je het oppervlakte aan. Probeer het in dit geval met een speciale alkalische reiniger. 

Tip 7: Laat de voegen drogen

Als je de voegen hebt gevuld, is het belangrijk dat je ze goed laat drogen voordat je verder gaat. Je kunt een droogtijd van 24 uur aanhouden voordat je verder gaat met het zetten van de tegels.

Het zetten van tegels is een project dat veel mensen schrikken, maar met de juiste kennis en geduld kun je een prachtig resultaat behalen. Volg de bovenstaande tips en je zult zien dat je met een beetje tijd en moeite een prachtig resultaat kunt behalen. Wees niet bang om het project aan te gaan, want met de juiste tips en trucs kun je er een succes van maken!

Dit ga je ook leuk vinden