Overig

Schuur ombouwen tot vakantiehuisje: waar moet je op letten?

Old wooden bar with red roof over the dramatic sunset. Zalew Zegrzynski, Poland

Het verbouwen van een schuur naar een vakantiewoning is een enorme opgave. Het is echter ook een enorme verrijking wanneer je erin slaagt om de schuur tot een comfortabele vakantiewoning om te toveren. Niet alleen kun je enorm trots zijn op jezelf nadat het klaar is, je kunt dan beginnen met het verdienen van geld op één van de makkelijkste manieren die er zijn!

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij het verbouwen van een schuur naar een vakantiewoning. In deze blogpost zal ik je meer vertellen over welke ruimtes in ieder geval onderdeel moeten maken van een vakantiewoning, zowel als welke voorzieningen in ieder geval in een vakantiehuisje aanwezig moeten zijn om deze bewoonbaar te maken.

Keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer

Om de schuur succesvol te verbouwen tot een comfortabele vakantiewoning, is het belangrijk dat deze beschikt over de benodigde ruimtes. Een vakantiewoning is niet compleet zonder een keuken om eten in te bereiden en een woonkamer om in te relaxen. Belangrijker nog zijn een comfortabele slaapkamer en een badkamer met een wasbak, wc en douche. Zorg ervoor dat de keuken, woonkamer, slaapkamers en badkamer comfortabel zijn en voorzien zijn van alle noodzakelijke voorzieningen. 

Extra’s toevoegen

Daarnaast kun je overwegen om extra luxes toe te voegen aan de vakantiewoning, door een vaatwasser, wasmachine en droger toe te voegen. Ook kun je bijvoorbeeld een haardroger in de badkamer leggen, zowel als een waterkoker en koffiezetapparaat in de keuken neerzetten.

Stromend water en elektriciteit

Voordat je de schuur kunt verbouwen tot een comfortabele vakantiewoning, moet je ervoor zorgen dat er stromend water en elektriciteit aanwezig is. Je kunt de water- en elektriciteitsleidingen laten aanleggen door een professionele loodgieter en een elektricien. Als je handig bent, kun je dit ook zelf doen om geld te besparen. Wees hiermee wel voorzichtig voor jouw eigen veiligheid én die van de toekomstige gasten. Doe het dus alleen als je hiermee ervaring hebt of onder het toezicht van iemand die dit wel heeft. 

Ben je van plan om een duurzaam, energiezuinige vakantiewoning te maken? In dit geval kun je ervoor kiezen om zonnepanelen op het dak te leggen. Zo kun je in de zomer veel kosten besparen op het energieverbruik van de gasten. 

Verwarming

Naast isolatie is het ook belangrijk om voor je schuur een goede verwarming te regelen. Het is namelijk belangrijk dat je vakantiewoning warm en comfortabel is voor de gasten. Er zijn verschillende soorten verwarming die je kunt gebruiken, zoals centrale verwarming, vloerverwarming, elektrische verwarming, gasverwarming en houtkachels. Kies de verwarming die het beste bij je schuur past. Een grote vakantiewoning is bijvoorbeeld lastiger warm te houden dan een kleine. Houd er rekening mee dat je verwarming energiezuinig is, zodat jouw gasten niet aan het einde van hun verblijf voor een verassend hoge rekening komen te staan. Dit is immers niet wenselijk voor de reviews. 

Isolatie

Isolatie is een van de meest belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij het verbouwen van een schuur naar een vakantiewoning. Het is van essentieel belang om je vakantiewoning comfortabel en leefbaar te maken. Goede isolatie zorgt ervoor dat je schuur niet teveel kou, vocht en warmte naar binnen laat. Met goede isolatie houd je de warmte die het verwarmingssysteem produceert binnen houdt. Er zijn verschillende soorten isolatie, dus kies de juiste isolatie voor jouw type schuur. Let erop dat je voldoende isolatie gebruikt om je schuur comfortabel en energiezuinig te maken. Isoleer dus het dak, de muren en de vloer.

Kies een stijl en thema

Je kunt ervoor kiezen om de ruimtes precies naar jouw eigen smaak in te delen. Om het vakantiehuisje makkelijk te kunnen adverteren, is het handig als je een stijl en thema kiest. Kies meubilair dat past bij de uitgekozen stijl en het thema van je vakantiewoning. Mensen zoeken namelijk graag op bijvoorbeeld een modern vakantiehuisje of een landelijk vakantiehuisje. Vervolgens kun je het huisje inrichten met behulp van een leuk thema. Je kunt het interieur aanpassen aan de omgeving waar deze zich in bevindt, hetgeen toeristen altijd leuk vinden om te zien. Zo is het bijvoorbeeld leuk om een vakantiehuisje in Friesland te decoreren in de kleuren van de Friese vlag.

Dit ga je ook leuk vinden