Tuin

Zo kun je eenvoudig zelf een tuinbank maken van pallets

recycled wood palet make sit on home garden

Zelf tuinmeubels maken is een creatieve en veelzijdige manier om je eigen stijl en persoonlijkheid aan je tuin toe te voegen. Met behulp van pallets kun je unieke meubels maken die zowel praktisch als esthetisch zijn. Met de juiste kennis kun je een unieke en functionele tuinmeubel maken, waaronder ook een mooie pallet tuinbank.

Een goed geconstrueerde pallet tuinset die goed wordt onderhouden zal jarenlang plezier zal geven. 

In deze blogpost leggen we uit hoe je zelf goedkoop een tuinbank kunt maken van pallets, waar je op moet letten en wat je nodig hebt om hiermee te beginnen.

Wat heb je nodig?

Voordat je kunt beginnen met het maken van tuinmeubels van pallets, moet je eerst de juiste materialen en gereedschappen in huis hebben. Je hebt natuurlijk de pallets zelf nodig. Zorg ervoor dat je beschikt over een stevig paar pallets van een goede kwaliteit, zodat je zolang mogelijk plezier van de tuinset kunt beleven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Euro-pallets. De overige gereedschappen hebben we voor je genoteerd in de onderstaande lijst:

Noodzakelijke benodigdheden

Voor het in elkaar zetten van een palletbank zijn de volgende materialen en gereedschappen noodzakelijk. Zorg er dus voor dat je deze zaken in ieder geval in huis hebt. 

  • 3 stevige pallets (bij voorkeur Euro-pallets)
  • Houten lat ter breedte van de pallet (120 cm in het geval van een Euro-pallet)
  • Schroefboormachine
  • 8 houtschroeven 50×4 mm
  • 16 houtschroeven 35x4mm
  • 4 zwenkwielen

Extra benodigdheden

Wil je graag de palletbank graag zo lang mogelijk goed houden, of deze volledig omtoveren in jouw eigen stijl? Dan zul je de palletbank in de beits willen zetten of verven. 

  • Ammoniakoplossing
  • Schuurmachine en schuurpapier
  • Beits of lakverf

Optioneel

Wil je de pallet beschermen tegen het weer? Dan moet je het in de beits zetten. Hiervoor moet je eerst het oppervlakte schoonmaken met een ammoniakoplossing. Vervolgens kun je de planken van de pallets schuren met behulp van een schuurmachine. Hierna maak je het hout stofvrij en vervolgens kun je de beits aanbrengen. De palletbank krijgt hierdoor meteen een mooiere kleur. Zorg ervoor dat je, zodra het is opgedroogd, een tweede laag aanbrengt ter extra bescherming. Het is het handigst om de palletbank in de beits te zetten (of te verven) wanneer je deze nog niet in elkaar hebt gezet. Zo kun je er makkelijker bij.

Vind je het mooier om de palletbank een kleurtje te geven? Dan kun je ervoor kiezen om deze te verven. Dit kun je doen met een goede lakverf welke bedoeld is voor buiten. Hiervoor kun je specifiek op zoek gaan naar een zogenaamde buitenlak in een kleur die jij mooi vindt. Je bereidt het oppervlakte op dezelfde manier als dat je dat zou doen voor beitsen.

Stap 1: Stapelen

Om te beginnen stapel je twee van de pallets op elkaar, met de onderkanten naar elkaar toegekeerd. De onderkant van de pallet is voorzien van 3 planken en de bovenkant van 4. Deze bevestig je aan elkaar door de boormachine te gebruiken. Schroef 4 van de 35×4 mm schroeven telkens naast de 9 blokken.

Stap 2: Bevestig de lat

Bevestig nu de lat met 4 schroeven van 50×4 mm aan de voorzijde van de bovenste pallet. Hiermee zorg je voor een relaxte en schuine rugleuning. Je bevestigt de lat aan de zijkant van de laatste plank van de bovenste pallet, zodat de leuning in een hoek komt te staan.

Stap 3: Plaats de rugleuning

Zet de derde pallet tegen de lat aan om de rugleuning te vormen. Zorg ervoor dat je deze er recht tegenaan zet om een schuine rugleuning te vooromen. Boor nu 4 stuks van de 35 mm schroeven ter hoogte van de lat erin. 

Stap 4: Bevestig de rugleuning

Bevestig aan beide zijkanten nu de rugleuning aan de pallet door de onderste schroeven schuin in de onderzijde te boren met 4 schroeven van 50×4 mm.

Stap 5: Monteer de wielen

Om ervoor te zorgen dat je de palletbank eenvoudig kunt verplaatsen, monteer je hier 4 wielen onder. Deze kun je bevestigen met 16 bouten en moeren. In de meeste gevallen worden deze meegeleverd wanneer je de wielen aanschaft, zodat je het correcte formaat hebt. Zorg ervoor dat je aan de voorkant gebruik maakt van 2 zwenkwielen van een klem zodat je de bank kunt blokkeren.

Stap 6: Tuinkussens

De bank is bijna compleet! Voeg alleen nog een paar mooie, comfortabele tuinkussens toe. Heb je gebruik gemaakt van beits, zorg er dan voor dat je dit op zijn minst om de twee of drie jaar opnieuw doet. Zo kun je er zo lang mogelijk van genieten.

Dit ga je ook leuk vinden