Overig

Welke soort kozijnen kun je het beste plaatsen?

PVC windows and doors manufacturing, window frame profile, production equipment

Kozijnen zijn een onmisbaar onderdeel van elk huis. Ze vormen de basis van een mooie gevel, geven je huis de juiste stijl en bieden veiligheid en isolatie. Er zijn verschillende soorten kozijnen verkrijgbaar, die allemaal hun eigen voordelen en nadelen hebben. In deze blog kom je meer te weten over de verschillende soorten kozijnen en hun eigenschappen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig één van de meest voorkomende soorten kozijnen. Ze zijn duurzaam en zeer goed bestand tegen weersinvloeden zoals hagel, regen en sneeuw. Ze zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten kozijnen en gaan gemiddeld zo’n 50 jaar mee. Kunststof kozijnen zijn relatief eenvoudig in onderhoud, omdat deze geen behandelingen vergen met een speciale verf of olie. Bovendien isoleren kunststof kozijnen goed.

Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en stijlen, waardoor het eenvoudig is om een kozijn te vinden dat past bij jouw woning. Je kunt zelfs exemplaren vinden met een natuurlijke straling door te zoeken naar kunststof kozijnen met een houtlook. Wanneer je de kleur zat bent geworden, kun je hier gewoon overheen schilderen. 

Eigenlijk is het enige nadeel van kunststof kozijnen dat je hierin niet kunt boren. Gelukkig zijn er betere opties om raamdecoratie op te hangen, met behulp van speciale ophangsystemen. 

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn één van de meest traditionele soorten kozijnen. Houten kozijnen zijn verkrijgbaar in vele verschillende stijlen en te schilderen in iedere mogelijke kleuren, waardoor het eenvoudig is om een variant te vinden dat past bij jouw woning. Ze zijn stevig en duurzaam, maar hebben hiervoor wel wat meer onderhoud nodig dan andere soorten kozijnen. Wanneer je kiest voor zachthouten kozijnen gaan deze zo’n 20 jaar mee, terwijl hardhout juist 75 jaar mee kan gaan. 

De nadelen van houten kozijnen zijn dat ze meer onderhoud en dus ook meer geld kosten dan andere soorten kozijnen. Daarnaast heeft een houten kozijn en lagere isolatiewaarde dan een exemplaar van kunststof.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn de populaire optie in Nederland, op kunststof na. Ze zijn stevig, duurzaam, relatief goedkoop en blijven gemiddeld 40 jaar lang goed. Bovendien zijn ze bestand tegen weersinvloeden zoals hagel, regen en sneeuw. Aluminium kozijnen zijn verkrijgbaar in vele verschillende stijlen en kleuren, waardoor het eenvoudig is om een kozijn te vinden dat past bij jouw woning. Ook zijn ze relatief eenvoudig in onderhoud, maar isoleren ze minder goed dan kunststof. 

Het nadeel van aluminium kozijnen is dat je deze minder makkelijk kan aanpassen naar jouw persoonlijke smaak. Verf hecht namelijk slecht op aluminium, alhoewel er wel soorten zijn waar dit wel mee kan lukken.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn een luxe optie als je op zoek bent naar een stevig en duurzaam kozijn. Net zoals de kunststof kozijnen kun je hier gemiddeld 50 jaar van genieten. Stalen kozijnen beschikken tevens over een goed isoleren vermogen en zijn makkelijker te overschilderen dan aluminium kozijnen. 

Het grootste nadeel van een stalen kozijn is het hoge prijskaartje. Verder loopt het risico op corrosie, kromtrekken en uitzakken. Het vergt daarom wel enig onderhoud.

Kortom, voor welke kozijnen je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en jouw budget. Wees ervan bewust dat sommige materialen beter isoleren dan anderen en dat de één langer meegaat dan de ander. Ook zijn aluminium kozijnen bijvoorbeeld minder eenvoudig te personaliseren dan de kozijnen van de andere materialen.

Dit ga je ook leuk vinden