Algemeen

Hoe boor je een gat in de muur?

Het boren van een gat in de muur is één van de meest voorkomende klussen in de doe-het-zelf-wereld. Het is een klus die relatief eenvoudig is, maar het is belangrijk om de juiste technieken en materialen te gebruiken om ervoor te zorgen dat het gat het juiste formaat en diepte heeft. 

Zonder het juiste boor bit, zul je niet het gewenste resultaat bereiken. In deze blog zullen we je daarom uitleggen hoe je de juiste boor kiest voor het maken van een gat in verschillende materialen, zowel als hoe je de juiste diepte boort, twee gaten op de juiste hoogte krijgt en hoe je leidingen vermijd tijdens het boren. Aan het einde van deze blog weet je alles wat je nodig hebt om het perfecte gat te boren!

Welke boren gebruik je voor welk soort materiaal?

Het boren van een gat in de muur is niet een van de moeilijkste taken. Het is echter wel belangrijk dat je van tevoren goed weet waar je mee bezig bent. Daarnaast moet je ook zeker de juiste boor in huis hebben. Om een gat in de muur te boren, heb je een boormachine met de juiste boorbits nodig. De bits die je kiest zijn afhankelijk van het materiaal waarin je een gat wilt boren. Zoek dus van tevoren op welke boren geschikt zijn om te gebruiken voor welke materialen.

Gat boren in hout

Het is over het algemeen niet moeilijk om gaten te boren in oppervlaktes van hout. Er is natuurlijk wel in het geval van massief hout een groot risico aanwezig op splinters. Je kunt splinters in de meeste gevallen het beste voorkomen door met geleidelijke snelheid in hout te boren. De beste gaten bereik je door een boor inclusief centreerpunt en voorsnijder te gebruiken. De volgende boren werken het beste voor houten oppervlakten:

 • Houtspiraalboor
 • Metaalspiraalboor
 • Slangenboor
 • Centerboor
 • Speedboor
 • Gatenzaag

Boren in metaal

In metalen materialen zit veel verschil.  Je kunt denken aan zachte metalen zoals lood, maar ook hardere metalen, zoals bijvoorbeeld staal. Wanneer je van plan bent om in metaal te boren is het verstandig om gebruik te maken van koelvloeistof. Hiermee vergroot je zowel de levensduur als de effectiviteit van de boor. De beste metaalboren zijn:

 • Metaalspiraalboor
 • Conische boor
 • Verzinkboor
 • Trapboor

Boren in steenmaterialen

Net zoals het geval is bij metaal, zijn sommige steensoorten erg zacht en anderen weer keihard. Beton of graniet zijn uitstekende voorbeelden van zeer harde steensoorten. Bij dit soort materialen is het belangrijk dat je beheerst en langzaam te werk gaat. Om ervoor te zorgen dat niet al het boorgruis in het gat beland en dit verstopt, trek je daarom de boor af en toe terug. De volgende soorten boren zijn geschikt voor het maken van een gat in steenachtig materiaal:

 • Steenboor
 • Betonboor
 • Kroonboor
 • Gatenzaag

Boren in glas

De meeste boren beschikken over een spiraalvorm. Deze is echter niet geschikt om te gebruiken op het moment dat het materiaal glas betreft. Zorg voor een vlakke en zachte ondergrond, zodat het glas zo stabiel mogelijk ligt. Een gat boren in glas kun je het best op een heel trage snelheid doen. Om het boren soepel te laten verlopen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van terpentine als smering en koeling. Voor het boren van glas is er eigenlijk maar één geschikte boor te gebruiken, welke een passende naam heeft gekregen. Dit is natuurlijk de glasboor.

Hoe boor je een gat met de juiste diepte?

Ben je van plan om gebruik te maken van een plug? Dan is het eenvoudig om een gat te boren die beschikt over de juiste diepte. Je legt simpelweg de plug naast het bit van de boor. Dan pak je een stift of tape en markeer je de lengte van de plug op het bit. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met zo’n extra 5 millimeter, zodat de plug optimaal kan uitzetten in het gat. Nu kun je vervolgens gaan beginnen met boren totdat het gat de diepte van de gemarkeerde streep bereikt. 

Hoe boor ik twee gaten op dezelfde hoogte?

Als je graag twee gaten wilt hebben op dezelfde hoogte, wil je zeker voorkomen dat het ene gat hoger is geboord dan de andere. Dit kun je eenvoudig voorkomen door de juiste plekken waar je wilt boren te markeren op de muur met een potlood. Om ervoor te zorgen dat de gaten precies op dezelfde lijn zitten van elkaar maak je gebruik van een waterpas.

Hoe vermijd je het raken van leidingen tijdens het boren?

Veel mensen zijn bang dat ze een leiding kunnen raken tijdens het boren. Een leidingzoeker is een handig stuk gereedschap dat je hierbij kan helpen. Hiermee kun je de muur scannen op de aanwezigheid en precieze locatie van de leidingen. Nu weet je direct of je op een bepaalde plek kan boren. Daarnaast moet je opletten dat je niet boort in de buurt van een stopcontact, dit kan namelijk tot zeer gevaarlijke situaties lijden. 

Het boren van een gat in de muur is dus zeker geen klus waar je speciaal een klusser voor moet inhuren. Dit kun je eenvoudig zelf, als je eenmaal weet hoe. Het is belangrijk om de juiste boorbits en gereedschappen te gebruiken om ervoor te zorgen dat het gat de juiste diepte krijgt. Door de juiste technieken te gebruiken, kun je een mooi en net gat boren in verschillende materialen.

Dit ga je ook leuk vinden