Interieur

Welke vloer is geschikt voor mijn woonkamer?

Luxurious living room with kitchen area

De woonkamer is één van de meest gebruikte ruimtes in ons huis. Het is een plek waar families samenkomen en waardevolle tijd doorbrengen met elkaar. Daarom is het belangrijk dat je de juiste vloer kiest voor de woonkamer, zodat het een aangename plek is.

Je kiest dus voor een vloer die er niet alleen stijlvol uitziet, maar ook makkelijk schoon te maken is en duurzaam is. Daarnaast verwacht je van een vloer in de woonkamer dat deze comfortabel is om op te lopen. In deze blog zal ik je helpen met het bepalen war je op kunt letten bij het kiezen van de juiste vloer voor jouw woonkamer.

Kies voor kwaliteit & duurzame materialen

Ben je van plan om lang in jouw huidige woning te blijven? Dan is het is belangrijk om te denken aan de toekomst – en dus voor een vloer te kiezen die duurzaam is. Kies daarom voor stevige materialen die bestand zijn tegen een stootje. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten duurzame materialen beschikbaar, zoals keramische tegels, laminaat, natuursteen, bamboe en hardhout. Opties zoals PVC en tapijt zijn minder duurzaam vanwege de productiewijze van de materialen. Kies een materiaal dat bestand is tegen schokken en krassen, vooral als je kinderen en/of huisdieren hebt.

Kies de juiste kleur

De kleur van je vloer is net zo belangrijk als het materiaal dat je kiest. De kleur van je vloer kan de look en het gevoel van de woonkamer bepalen. Kies een lichte kleur als je een kleine, donkere ruimte wilt verlichten. Kies dus geen donkere kleur als je een kleine ruimte groter wilt laten ogen. Kies een neutrale kleur als je de vloer wilt laten matchen met de andere kleuren in de ruimte.

Vergeet de afwerking niet

De afwerking van je vloer is net zo belangrijk als het materiaal en de kleur. De afwerking kan de look en het gevoel van je keuken bepalen. Er zijn op het gebied van houten en tegelvloeren veel verschillende soorten afwerkingen beschikbaar, zoals glanzend, mat, geschuurd, gestructureerd. Kies een afwerking die past bij de stijl die je in de huiskamer wilt bereiken.

Kies een vloer die warmte goed vasthoudt

Tot slot is het belangrijk om een vloer te kiezen die de warmte goed vasthoudt. In de herfst en winter wil je waarschijnlijk dat je huis lekker warm blijft, zodat je het niet koud krijgt wanneer je je verplaatst. Houten vloeren en vooral tapijt houden voelen het minst koud aan, waardoor je niet per sé met pantoffels aan hoeft te lopen als je hier niet van houdt. Tegels en steen kan bijvoorbeeld wel koud aanvoelen aan je voeten, indien je geen gebruik maakt van vloerverwarming. Ben je echter wel van plan om vloerverwarming te installeren, dan zijn tegels en steen de beste keuzes en vervolgens tapijt. Houten vloeren zijn voor dit doeleinde helaas in de meeste gevallen veel minder geschikt.

Kies een vloer die makkelijk schoon te maken is

Woon je samen met kinderen of huisdieren, dan is het belangrijk om een vloer te kiezen die makkelijk schoon te maken is. Kies dus voor een materiaal dat bestand is tegen water en vlekken, zoals keramische tegels. Je kunt tapijt in de woonkamer in dit geval beter links laten liggen. Het verwijderen van voedselresten, vlekken en dierenharen uit tapijt kan heel tijdrovend zijn. Let er dus ook op dat de vloer makkelijk te onderhouden is, zodat je niet steeds veel tijd hoeft te besteden aan het schoonmaken van je vloer of gebruik moet maken van speciale schoonmaakmiddelen.

Neem de omgeving in overweging

Als je de perfecte vloer voor je woonkamer hebt gekozen, is het belangrijk om de omgeving in overweging te nemen. Als je een open woonkamer hebt die leidt naar een andere ruimte, moet je ervoor zorgen dat de vloeren matchen. Op deze manier vormen de ruimtes op het gebied van stijl één mooi geheel.

Dit ga je ook leuk vinden