Trends

Dit zijn de woontrends op het gebied van materialen

Modern interior design ideas. 3d visualization of sitting room interior design.

De woontrends van 2023 zijn voor veel mensen interessant. Wat zijn de trends? Welke materialen zullen we zien? Wat zijn de innovaties? Als je van plan bent je woonkamer te upgraden, dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste trends op het gebied van materialen.

In deze blog zal ik je meenemen in een reis door de woontrends van 2023 op het gebied van materialen. We zullen onder andere bespreken welke materialen er momenteel populair zijn op get gebied van interieur, maar ook welke technologische ontwikkelingen hier een rol in spelen. Met deze tips kun jij straks eenvoudig een heel eigentijds interieur creëren! 

Duurzaamheid & recycling

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp als het gaat om woontrends. Mensen willen steeds meer duurzame materialen gebruiken in hun interieur. Door de opkomst van deze woontrend kun je het interieur van jouw huis een mooie, natuurlijke uitstraling geven.

Gerecycled materiaal is ook een populaire keuze als het gaat om woontrends in 2023. Er worden steeds meer materialen gerecycled, zoals metaal, glas en kunststof. Deze materialen zijn milieuvriendelijk en bieden een unieke uitstraling aan je interieur.

Keramiek 

Keramiek is dé materialentrend van dit moment. Het is een verzamelnaam voor porselein, aardewerk en steengoed. Deze materialen staan voor handwerk en ambacht en zorgen voor een ontspannen en natuurlijke sfeer in jouw interieur. Bovendien brengt keramiek veel praktische voordelen met zich mee. Het materiaal vergt weinig onderhoud, is gemakkelijk schoon te maken en blijft mooi. Je denkt bij keramiek al snel aan servies en ouderwetse woondecoraties, maar het kan zoveel meer zijn dan alleen dat! Van dit tijdloze materiaal worden er tegenwoordig bijvoorbeeld ook lampen, kandelaars en zelfs salontafels gemaakt.

Papier & karton 

Natuurlijke en duurzame materialen zullen dus gegarandeerd een belangrijk onderdeel uitmaken van dé woontrends van 2023. Het is daarom geen verassing dat papier en karton daarom ook veelzijdig terugkomen in woonaccessoires, verlichting en wanddecoratie. Zoals je weet kunnen papier en karton eenvoudig gerecycled worden. Het materiaal hoort helemaal thuis in de woontrend “Beige Homage”, maar past ook perfect in een Scandinavisch interieur. Het zorgt meteen voor een elegante, kalme en down to earth sfeer in huis.

Plexi- en gekleurd glas

Dit jaar zullen we plexi- en gekleurd glas veel terug in verlichting, woonaccessoires en meubels. Deze trend brengt je terug in de tijd doordat je hiermee een retro accent kan toevoegen in het interieur. Ronde en organische vormen maken deel uit van deze trend en geven het een extra gezellige touch. Daarbij zorgt gekleurd glas voor heel mooie reflecties wanneer het zonlicht erop schijnt, hetgeen  natuurlijk een leuke bonus is.

Kurk

Kurk is een populair materiaal dat vaak wordt gebruikt in woondecoraties en meubels. Het materiaal beschikt over een warme en natuurlijke uitstraling. Daarbij is het licht, sterk en onderhoudsarm. Kurk is ook een duurzaam materiaal, omdat het een natuurlijk materiaal is welke eenvoudig te recyclen is. Bovendien is het gemakkelijk te bewerken waardoor er veel verschillende soorten woonaccessoires mee te maken zijn. 

Bamboe

Bamboe is ook een veelgebruikt materiaal bij woontrends in 2023. Het is sterk, licht en duurzaam, en het is milieuvriendelijker dan hout. Bovendien heeft het een unieke en herkenbare uitstraling. Bamboe is eenvoudig te bewerken en hierdoor een populaire keuze voor een breed scala van toepassingen zoals vloeren, meubels en andere woondecoraties.

Jute

Jute is een ander duurzaam materiaal dat steeds populairder wordt. Het is gemaakt van natuurlijke vezels en heeft hierdoor een heel natuurlijke uitstraling. Omdat het milieuvriendelijk is, wordt het steeds vaker gebruikt in woondecoraties. Denk hierbij onder andere aan kleden en deurmatten, zowel als sierkussens en decoratieve manden.

Technologische innovaties

Technologische innovaties spelen ook een belangrijke rol in woontrends. 3D-printing is bijvoorbeeld een technologische innovatie die steeds meer wordt gebruikt in de interieurwereld. Met 3D-printing kun je complexe en unieke vormen maken die niet met traditionele technieken kunnen worden gemaakt. Deze vormen worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt voor decoraties, meubels.

Dit ga je ook leuk vinden