Trends

Zo creëer je een duurzame en groene schutting voor in de tuin

Schuttingen zijn een onmisbaar element in onze tuinen. Niet alleen zorgen ze voor privacy, maar ze kunnen ook zorgen ook voor een gezellige sfeer in je tuin. Bovendien voorkomen ze ook dat je naaste buren direct in jouw tuin kunnen kijken. Maar als je een duurzame schutting zoekt, kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Wij helpen je hier graag bij.

Er zijn veel verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, maar sommige ervan zijn beter geschikt dan andere. In deze blog gaan we dieper in op de meest duurzame soorten schuttingen, zodat je weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een schutting. We beoordelen de duurzaamheid van een type schutting op de levensduur en het benodigde onderhoud.

Kies je voor een haag of schutting?

Een haag is uiteraard de meest milieuvriendelijke tuinafscheiding. Hier hoeven namelijk geen bomen voor worden omgekapt en er hoeft geen beton te worden geproduceerd. Bovendien is een haag een waar geschenk voor de lokale natuur. In een haag kunnen namelijk allerlei insecten wonen, maar ook dieren in schuilen zoals egels. Niet alleen levert een haag je dus de meest groene uitstraling op, het is in de praktijk ook de meest milieubewuste keuze. 

Hier kun je op letten bij het kiezen van een natuurvriendelijke schutting

Ben je toch van plan om te kiezen voor een schutting? Dan zijn er verscheidene manieren waarmee je dit op een duurzame en zo milieuvriendelijk mogelijke wijze kunt doen. Wij geven je graag een aantal tips mee over het kiezen van een groene schutting, of eventueel het groener maken van jouw huidige schutting.

Groene alternatieven voor een haag

Een hek van betongaas of een stalen hekwerk is de ideale basis voor het creëren van een mooie, begroeide schutting. Je kunt echter ook kiezen voor een schutting gemaakt van wilgentenen. Het gebruik van klimplanten kan ook bijdragen aan een langere levensduur van een wilgentenen schutting. 

Klimplanten

Als je niet kiest voor een haag, zijn er gelukkig nog andere manieren waarop je een schutting groener kunt maken. Dit kun je namelijk ook doen met behulp van klimplanten. Er zijn voldoende mooie soorten klimplanten om uit te kiezen, waarbij sommige veel en andere minder onderhoud vergen. Je kunt dus vast een mooie soort uitkiezen die goed bij jouw stijl past. Door te kiezen voor een schutting met klimplanten draag je bij aan het creëren van een grotere biodiversiteit. Dit is vooral belangrijk in steden, voor het creëren van een aangename leefomgeving voor verschillende insectensoorten.

Uiteraard is het nadeel van een schutting met klimplanten dat deze eerst volgroeid moeten zijn, voordat je volledig kunt genieten van een gevoel van privacy. Gelukkig groeien klimplanten erg snel en hoef je dus niet jarenlang op het eindresultaat te wachten.

Onbewerkte houten palen

Ben je van plan om gebruik te maken van houten palen voor jouw schutting? De beste keuzes zijn in dit geval onbewerkte houten palen van Europees hardhout of naaldhout, afkomstig vanuit duurzame bosbouw. Deze kun je het beste plaatsen op een basis van (gelakt stalen) paalhouders. Deze helpen met het beschermen van de palen tegen vocht, waardoor je ze niet snel hoeft te vervangen. Je kiest voor onbewerkt hout in plaats van geïmpregneerd hout, vanwege de schadelijke effecten van het impregneermiddel op mens en milieu. Zorg er dus voor dat je oud, geïmpregneerd hout altijd wegbrengt naar een milieustraat. Gelukkig zijn er alternatieve middelen voor het impregneren van hout waarbij geen gebruik wordt gemaakt van schadelijke bestandsdelen.

Egelsnelweg

Wanneer je kiest voor een massief hek dat in direct contact staat met de grond, is het nodig om een doorgang te creëren voor egels en andere kleine zoogdieren. Hiermee kunnen zij zich eenvoudig van tuin naar tuin verplaatsen en zo hun natuurlijke gedrag blijven vertonen. Zo’n doorgang wordt ook wel een egelsnelweg of egelpoort genoemd. Het formaat hiervan is zo’n 13 bij 13 centimeter.

Dit ga je ook leuk vinden