Tips

Tips voor het makkelijk verwijderen van glasvezelbehang

Fiberglass roll fmr composite industrial materials

Behang verwijderen is een klus die veel mensen liever niet aanpakken. Het kan tijdrovend en moeilijk zijn. Maar het goede nieuws is dat als je de juiste tips hebt, het behang verwijderen een stuk eenvoudiger wordt. Verschillende soorten behang worden op verschillende manieren verwijderd, dus je moet op zoek gaan naar informatie die specifiek bedoeld is voor het type dat jij hebt gebruikt. 

Zoals je misschien al eens hebt gehoord, vergt het verwijderen van glasvezelbehang een andere aanpak dan bij renovliesbehang en vinylbehang. In deze blogpost geven we je daarom tips over het verwijderen van glasvezelbehang, zodat je weet hoe je hier het beste mee aan de slag kunt gaan. Na het lezen van deze blog, zul je met meer vertrouwen en kennis aan de slag gaan met het verwijderen van dat hardnekkige glasvezelbehang.

Met welke soort heb je te maken?

Glasvezelbehang is een veelgebruikt soort behang dat is gemaakt van glasvezels. Het is een behang van sterke kwaliteit welke met hoogwaardige lijm wordt vastgezet. Dit betekent dat het wat langer duurt en wat meer moeite vergt om te verwijderen. Hoe je het kunt verwijderen, is afhankelijk van het soort glasvezelbehang waar je mee te maken hebt. Je kunt namelijk geverfd glasvezelbehang niet op dezelfde manier verwijderen als ongeverfd glasvezelbehang. Wij vertellen je daarom de juiste aanpak voor beide soorten. Heb je geen zin om hier mee aan de slag te gaan? Dan kun je er ook nog voor kiezen om er simpelweg overheen te verven of stucen.

Ongeverfd glasvezelbehang verwijderen

Heb je te maken met ongeverfd glasvezelbehang? Dan heb je geluk. Dit is namelijk veel makkelijker te verwijderen dan geverfd glasvezelbehang. Je zult het waarschijnlijk los kunnen maken met behulp van een behangafstomer. De hitte en het vocht van de stoommachine maken de lijm onder het behang zacht, waardoor het behang sneller loskomt van de muur. Voordat je hiermee begint, maak je gebruik van een behangperforator om kleine gaatjes mee in het behang te prikken. De stoom kan hierdoor makkelijker bij de lijm terecht komen. 

Je moet geduld hebben en niet te snel het behang eraf willen trekken. Het is eenvoudiger om het in één stuk te verwijderen – anders loop je het risico dat het scheurt. Je kunt eventueel gebruik maken van een behangafsteker of plamuurmes om makkelijker onder het behang te kunnen komen. Ga langzaam en zorgvuldig te werk, stukje voor stukje. 

Geverfd glasvezelbehang verwijderen

Is het geverfd glasvezelbehang waar je mee te maken hebt, waarbij gebruik is gemaakt van latexverf? Dan heb je zwaarder geschut nodig om het behang van de muur af te krijgen. De stoom van een stoommachine kan vanwege de verflaag namelijk niet efficiënt bij de lijm onder het behang terecht komen. In dit geval zijn er twee opties die je kunt proberen. 

Afbijtmiddel

Een afbijtmiddel kan de ondergrond aan tasten, dus het is het altijd waard om het toch eerst te proberen met behulp van een stoommachine. In dit geval schuur je eerst het oppervlakte en dus de buitenste laag van het behang met grof schuurpapier, zodat de stoom beter kan doordringen naar de onderliggende lijm. Maak wederom gebruik van de behangperforator. Dit doe je na het schuren en vóór het stomen.

Behangafweekmiddel

Werkt de bovenstaande methode niet, dan kun je gebruik maken van een behangafweekmiddel. Dit is een afbijtmiddel dat efficiënt inwerkt op de lijm en bestaat uit agressieve bestandsdelen. Je moet dus goed opletten dat deze chemicaliën niet in aanraking komen met jouw huid en ogen. 

Glasvezelbehang verwijderen van gipsplaten

Gipsplaten zijn vaak niet zo sterk, dus je moet vooral in dit geval goed opletten bij het verwijderen van glasvezelbehang. Teveel water of stoom kan zorgen voor schade aan de gipsplaat. Het beste kun je glasvezelbehang lostrekken of te werk gaan met een plamuurmes. Lijkt dit geen mogelijkheid, bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met geverfd glasvezelbehang, dan kun je er ook voor kiezen om de muur te stucen of over te schilderen.

Dit ga je ook leuk vinden