Verbouwen is een grote stap in je leven. Als je een huis hebt gekocht en begint met het verbouwen, dan heb je de meest ideale manier om je huis naar je eigen smaak en wensen aan te passen. Maar voordat je begint met verbouwen, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten.
Dus, ben je van pan om binnenkort te gaan beginnen met verbouwen en wil je zeker zijn dat je niet begint zonder iets belangrijks te vergeten? In deze blog worden de meest essentiële zaken besproken, zoals het regelen van een bouwafval container, het vaststellen van een plan van aanpak en het maken van een accurate kostenberekening.
1. Het huren van een aanhanger of bouwafval container regelen
Tijdens een verbouwing stapel je meestal uiteindelijk een flinke hoeveelheid sloopafval op. Hier wil je natuurlijk niet te lang mee zitten door het bijvoorbeeld zomaar in de tuin te dumpen – zeker als je hier de ruimte niet voor hebt. Uiteraard is het mogelijk om een aanhanger te huren en het af te voeren naar de milieustraat. Alhoewel het lijkt alsof je hiermee veel kosten kan besparen, ben je hier wel ontzettend veel tijd aan kwijt. Deze raakt tijdens het verbouwen snel vol, waardoor je steeds heen en weer moet. Daarnaast lopen de kosten toch nog behoorlijk op wanneer je de aanhanger voor een lange tijd nodig hebt.
De slimste oplossing is daarom het huren van een bouwafval container. Dit is een container waarin je al het bouw- en sloopafval in kunt weggooien. Wanneer je een bouwafval container huurt wordt deze door het bedrijf voor de deur geplaatst en weer opgehaald op het moment dat je hiermee klaar bent. Je kunt op deze manier heel efficiënt het afval tijdens het slopen afvoeren. Zo’n bouwcontainer wordt overigens ook wel een puincontainer genoemd. Ben je binnenkort van plan om te beginnen met verbouwen? Dan is het handig om voor deze periode alvast een bouwafval container te huren. De meeste bedrijven waar je deze bij kunt huren maken gebruik van een vast tarief voor een bepaalde periode, in tegenstelling tot aanhangers welke vaak met behulp van een uurtarief worden verhuurd.
2. Het opstellen van een plan van aanpak
Wanneer je van plan bent een kleine verbouwing uit te voeren, is een plan van aanpak niet per sé noodzakelijk. Echter is dit op het moment dat er sprake is van een grotere verbouwing wel van groot belang. Hier kun je namelijk al snel het overzicht van kwijtraken. Wees dus goed voorbereid door een duidelijke planning te maken. Hierin kun je vermelden wat er precies allemaal moet gebeuren en in welke volgorde je dit gaat uitvoeren.
Daarnaast kun je gebruik maken van tijdsindicaties om een idee te krijgen van hoe lang je overal de tijd voor hebt en wilt nemen. Zorg ervoor dat je nooit een te strakke planning creëert, aangezien dit stress en andere problemen kan veroorzaken. Bij grote verbouwingen kun je daarom het één extra dag inplannen. Afhankelijk van hoe de verbouwing is verlopen, heb je deze hopelijk alleen nog maar nodig om de laatste dingen op een rijtje te zetten. Op deze manier ben je voorbereid op tegenslagen.
3. Het maken van een kostenberekening
Dan is het nu tijd voor de volgende en laatste voorbereiding: het maken van een precieze kostenberekening. Een uitgebreide kostenberekening is essentieel voordat je van start gaat met verbouwen. Hiermee kun je bijna exact berekenen wat een verbouwing gaat kosten. Het is als het ware een gedetailleerd boodschappenlijstje met alle benodigdheden voor de verbouwing. Denk hierbij aan de kosten van de materialen, maar ook het loon voor de vaklui die je eventueel moet inhuren voor bepaalde klussen waar je zelf de vaardigheden of kennis niet voor hebt. Houd er voor de zekerheid wel altijd rekening mee dat de totale kosten door verscheidene “kleine kosten” vaak stijgen met 10%. Zo kom je niet in de problemen met het budget dat je voor de verbouwing beschikbaar hebt gesteld. De kosten tellen bij een verbouwing namelijk altijd snel op.