Inspiratie

Katten krabben niet aan meubels van deze materialen

Tabby cat scratches sofa with his claws. Interior destruction by pets. Kitten play. Lifestyle home daily life with pets in living room . High quality photo

Het laatste waar je zin in hebt bij het aanschaffen van nieuw meubilair is dat hier meteen door de kat aan gekrabd wordt. Vooral banken en stoelen zijn duur om te kopen, dus het is enorm zonde van het geld als er meteen krassen op komen te staan. Er zijn verscheidene producten op de markt die kunnen helpen om jouw meubilair te beschermen, maar deze bedekken het ook gedeeltelijk – en vaak niet op de mooiste manier. Waarom krabben katten eigenlijk aan ons meubilair en hoe kunnen we dit voorkomen door het juiste meubilair uit te zoeken?

Katten krabben aan meubilair om meerdere redenen. Ten eerste gebruiken ze het als een manier om hun territorium af te bakenen en hun geur over het gebied te verspreiden. Ten tweede gebruiken ze het om hun klauwen scherp te houden. Wanneer ze dit niet doen, worden hun nagels te lang en dit voelt oncomfortabel. Zo blijven ze sneller met hun nagels aan stoffen haken, ook wanneer ze dit niet van plan waren. Kortom, krabben is belangrijk voor katten en onderdeel van hun natuurlijke instinct. Maar dan liever niet aan het mooie meubilair natuurlijk! Wij vertellen je graag welke stoffen katten niet aantrekkelijk vinden om aan te krabben, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het kiezen van nieuw meubilair.

Deze stoffen nodigen katten uit om te krabben

Katten voelen zich aangetrokken tot stoffen die vervaardigd zijn van grove vezels. Hier kunnen zij hun nagels goed inzetten. Dit is dan ook waarom krabpalen worden gemaakt met ruwe structuren, omdat katten dit snel herkennen als de juiste plek om hun nagels in te zetten. Vermijd daarom de volgende soorten stoffen: chenille, linnen, wol, katoen, tweed en zijde, sisal en corduroy. Geen zorgen, er zijn nog zat mooie materialen over om een bank of stoelen van uit te kiezen!

Deze materialen zijn geschikt voor huishoudens met katten

Als je meubilair wilt uitzoeken die je kat niet interessant lijkt om aan te krabben, ga dan op zoek naar een strak geweven materiaal. Er zijn verscheidene opties om uit te kiezen, dus er zit er vast wel eentje tussen die past bij de huidige stijl van jouw woonkamer. Hieronder benoemen we in het kort welke banken en stoelen in principe veilig zouden moeten zijn voor de nagels van jouw kat.

Microvezel

Microvezel banken beschikken over twee belangrijke voordelen die het één van de beste keuzes maken. Enerzijds zijn katten niet snel geneigd om hieraan te krabben en anderzijds zul je krabmarkeringen hier minder snel op zien. Oppervlakkige krassen vallen niet zo op.

Fluweel/velours

Fluweel is een zachte stof met een luxueuze uitstraling, maar het is niet erg aantrekkelijk voor katten. Ze zullen het waarschijnlijk niet krabben omdat er niets te zien is waar ze hun nagels achter kunnen haken. Velours heeft een soortgelijke structuur als fluweel, waardoor katten waarschijnlijk ook geen interesse hebben om velours te krabben. Het bijkomende voordeel is dat als je kat ervoor kiest er wél aan te krabben, je dit niet zo snel ziet.

Namaaksuède

Namaaksuède heeft net zoals fluweel een chique uitstraling en is tevens meestal niet interessant voor katten. De stof is hiervoor namelijk te strak en glad om de meeste katten op het idee te brengen. Gebeurt dit wel, dan zie je dit helaas wel snel.

Synthetisch polyester/nylon/acryl

Zoals we eerder al zeiden, vinden katten een strak geweven stof van nature veel minder aantrekkelijk om hun nagels in te zetten. Het is daarom een goed idee om te kijken of een bank of (eetkamer)stoelen van een synthetische stof voor jou een optie is. Je kunt hierbij denken aan extra strak gewoven polyester, nylon of acryl.

Denim

Ben je bang dat je kat toch wel aan het meubilair gaat krabben, bijvoorbeeld omdat je hier al ervaring mee hebt? Dan is het misschien simpelweg tijd om te gaan kijken naar een stof die hier goed tegen bestand is. In dit geval kun je een denim bank overwegen, aangezien dit materiaal wel tegen een stootje kan.

Dit ga je ook leuk vinden